Малко по-рано ви разказахме повече  за това каква мисия обединява

...
Малко по-рано ви разказахме повече  за това каква мисия обединява
Коментари Харесай

Петър Димитров, основателят на A to JazZ: Вземете любимите си приятели и елате да преживеем заедно магията!

Малко по-рано ви разказахме повече  за това каква задача сплотява  тазгодишното издание A to JazZ.

Днес ви срещаме с Петър Димитров, създателят на A to JazZ, който ни споделя повече за събитието, което ще се организира от 6 до 9 юли в Южен парк 2. 

Дванадесетото издание на фестивала дава обещание да има най-колоритната стратегия в досегашната история на A to JazZ. Какво ново да чака публиката в Южен парк 2 тази година?

Много се вълнувам от това, че A to JazZ порасна и към този момент е цели 4 дни! Това е и една от огромните вести за това издание на фестивала. Другото ново е, че за първи път организираме интернационален шоукейс модул за уърлд музика, за който аплайваха над 160 актьора от 38 страни, а осем от тях ще чуем на нашите подиуми! Реално, с това разширяваме доста жанровото си многообразие, програмата става още по-пъстра откъм музика, както и от интернационално наличие. Заради тази самодейност фестивалът ни участва в европейските профилирани медии за нова музика и нейното разпространяване. Това е огромна горделивост както за A to JazZ, по този начин и за България, която към този момент е в ролята на насочна точка на разпространяване на наличие за фестивали, а не просто на вносител на такова. Над 25 концерта, 60 делегати и лектори и над 100 музиканти ни чакат в четиридневната стратегия тази година. Фантастични млади реализатори, нова музика и невероятни хедлайнери, които идват за първи път в България и в действителност сме нетърпеливи, дружно с публиката да ги чуем и да преживеем страстта A to JazZ.  
 

Фокусирате се към актуалните млади актьори, това значи ли, че желаете да измененията настройката и на актуалното младо потомство. Какво е посланието ви към тях посредством фестивала?

Мисля, че както го нарекохте „ актуалното младо потомство “ си е с изменени настройки по хипотеза и в действителност това движи света напред. Ние просто ще се опитаме да го догоним, представяйки им най-новото от света на джаза, импровизационната и уърлд музиката. А посланието ни постоянно е било да имаме вяра в красивите и стойностните неща и по тази причина си разрешаваме като фестивал с голям брой почитатели, да генерираме процеси на смяна във фестивалната и градската просвета – културата на прекарването на едно събитие. Тоест, ние към този момент променихме настройките към джаза, към това какво е градски фестивал от най-високо качество, променихме даже настройката на хората към парка – в този момент всеки уикенд има стотици хора там, седнали в тревата и да се любуват на хубостта му. Колкото и нескромно да звучи, за 12 години ние възпитаваме аудитория, и то напълно нова и млада публика.
 



Каква е ролята на всеобщите културни мероприятия към средата и обществото, с изключение на очевидната развлекателна задача?

Именно такава – да възпитава усети, макар, че това ненапълно е в несъгласие с „ всеобщи “, колкото за художествената стойност…Масовите нормално са такива най-много с комерсиални цели и в това няма нищо неприятно, само че ролята и приноса им в разпространяването на послания е голям! Тоест, в случай че един фестивал прокарва концепциите си за мир, независимост (спомнете си 60-те), за резистентност и екосъобразност, непорочност, срещу глада и каквото се сетите – все дела, то те ще имат доста по бърз и въздействащ резултат от която и да е медийна акция. Защото е жива и тъй като допира през действителните страсти. Фестивалите постоянно са имали и ще имат своята задача, която е отвън комерсиалното.
 



Какви дейности и ограничения предприемате в организирането на фестивала, с цел да има той най-малък отпечатък към околната среда?

Този развой е дълготраен и желаеме да се развиваме в тази посока идващите 3-4 години, до момента в който не достигнем фестивалното съвършенство на zero waste festival или фестивал с нулев боклук. Знаете, към този момент 2 години развиваме ръководството на боклуци по време на фестивала и въведохме сполучливо разделното събиране с подобен голям мащаб. Новата крачка, което ще създадем в тази посока е въвеждането на чаши за еднократна приложимост за да премахнем еднократната пластмаса от A to JazZ. Това е забавен образец за частичка от бленуваната кръгова стопанска система на фестивалите – ние произведохме тези многократни чаши, с помощта на пластмасата, която събрахме през 2022 година, която беше малко над 1 звук! И считаме да приключим с нея завинаги 
Другата ни цел е да изключим изцяло фосилните горива, с които зареждаме жизненоважните генератори за ток, само че това ще можем да го създадем най-рано 2025-та. Важно е да отбележим, че насърчаваме публиката да идва пеш, с градски превоз или с колела, като за задачата има специфичен охранителен велопаркинг на A to JazZ, където хората могат умерено да си оставят велосипедите и да се наслядят на музиката и фестивалното прекарване. Пътят е дълъг, изискванията в България за реализация на тези начинания са извънредно неприятни, само че пък ентусиазмът и мотивацията ни са налице. Все отново сме A to JazZ и би трябвало да подвигаме равнището непрестанно. 

 



В какво се показва зелената промяна в музикалната и културна сфера и кои са положителните образци от Европа и света?

Няколко са направленията – едното е понижаване на въглеродния отпечатък, което включва стимулиране неизползването на въздушен превоз, потреблението на новаторски горива с ниски излъчвания като възобновимия дизел за генераторите за електричество (който към момента е мираж в Източна Европа), публичен превоз. Другото е ръководството на боклуци, кръгова фестивална стопанска система и потреблението на многократна посуда. Третото, и също основно, е събирането на данни – има специфични калкулатори и експерти, които се занимават с това да измерят оптимално тъкмо какъв е отпечатъкът от обещано събитие. На база тези данни се създават модели за стабилно развиване на фестивалите. Конкретни образци от водещи имена в този бранш ще можем да чуем от първо лице по време на нашата конференция A to JazZ Talks на 8-ми юли в РЦСИ „ Топлоцентрала “. Панелът „ Екология на музикалните фестивали “ ще бъде воден от Линеа Свенсон (Норвегия) от Greener Events и Ника Милунович – шеф „ Устойчивост “ на един от паметните европейски метъл фестивали „ MetalDays ” и един от най-развитите в това отношение. Специален посетител преподавател е и Бенджамин Сас, който е шеф на Meadows in the Mountains, който бих споделил, че е най-яркият образец за резистентен фестивал у нас. Каним целия бранш да се причисли към полемиката, както и всеки на който му е забавна тематиката.

Как могат посетителите да допринесат за един нов и по-зелен формат на A to JazZ и музикалните фестивали като цяло?

Като са взискателни към самите себе си. Внимателно да разделят отпадъците и да употребяват съответните кофи по време на фестивала, да употребяват многократните ни чаши за бира, които са налични на питейните заведения, да си събират фасовете и да пазят чистотата в парка. Публиката ще може да се включи доста по-активно в новите модели, които следва да въведем в идващите няколко години.
 

Кои са твоите три „ устойчиви “ заръки към посетителите, очакващи с неспокойствие A to JazZ?

Вземете си обичаните другари, качете се на колелата или на метрото и елате да преживеем магията A to JazZ дружно! Очакват ни незабравими 4 дни на 6-7-8-9 юли! J

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР